کامپیوتر

دانشجویی

کامپیوتر

دانشجویی

اعلام جزئیات ابررایانه ملی در دهه فجر

 

 

 

 

 

 

اعلام جزئیات ابررایانه ملی در دهه فجر

 

ایران براساس اظهارات معاون علمی ریاست جمهوری با اجرای طرح کلان تولید ابر رایانه ملی به جمع کشورهای دارای برترین ابر رایانه های دنیا می پیوندد که جزئیات این ابررایانه به گفته معاون علمی رئیس جمهور در دهه فجر اعلام خواهد شد. به گزارش خبرنگار مهر، ابر رایانه، رایانه ای است که از نظر ظرفیت پردازش و سرعت محاسبه از دیگر کامپیوترها قوی تر عمل می کند. اولین ابر رایانه ها در دهه ۱۹۶۰ طراحی شد. ابر رایانه ها برای کارهایی که به محاسبات زیاد و دقیق نیازمند است مانند پیش بینی وضع هوا، نمونه سازی مولکولی برای محاسبه ساختارها و خصوصیات ترکیب های شیمیایی، مولکول های زیستی، شبیه سازی های فیزیکی مانند شبیه سازی هواپیما در تونل باد، تحقیقات در مورد جوش هسته ای و رمزگشایی به کار می رود. اولین ابر رایانه در ایران در سال ۱۳۸۰ از سوی توسط محققان مرکز تحقیقات پردازش های فوق سریع دانشگاه صنعتی امیر کبیر به بهره داری رسید. محققان این مرکز این ابر رایانه را با بهره گیری از فناوری کلاستر با حافظه ای برابر ۵۶ گیگا بایت و ظرفیت ذخیره سازی ۵ هزار و ۸۰۰ گیگا بایت به مرحله بهره برداری رساندند. این ابر رایانه دارای حداکثر توان پردازشی ۸۶۰ میلیارد عمل در ثانیه است این در حالی است که در قوانین تجارت جهانی، ابر رایانه های قوی تر از ۱۹۰ میلیارد عمل در ثانیه به عنوان کالاهایی راهبردی محسوب می شوند. سیستم عامل مورد استفاده در این سامانه، لینوکس است و یک نرم افزار نیز برای مدیریت، نظارت و کنترل سیستم توسط محققان مرکز تهیه شده است. گام بعدی از سوی پژوهشگران پژوهشگاه دانشهای بنیادی برداشته شد. محققان این پژوهشگاه اولین ابر رایانه برای پردازش در حوزه نانو محاسباتی در پژوهشگاه دانشهای بنیادی را راه اندازی کردند. این ابر رایانه ظرفیت پردازش ۵۰۰ گیگا فلاپ را دارد ولی محققان این پژوهشگاه امیدوارند بتوانند ظرفیت پردازش را تا یک ترا فلاپ ارتقا دهند. این ابر رایانه، محققان و متخصصان حوزه نانومحاسباتی و فیزیک نظری را در مطالعات سیستمهای مولکولی و اتمی، ساخت حسگرهای فوق حساس برای تشخیص و درمان بیماریها، ساخت روباتهای بسیار کوچک، ساخت داروهای هوشمند، فیزیک زیستی و ساخت اتمهای مصنوعی یاری می دهد. شبیه سازی روندهای دینامیکی، شبیه سازی انباشت هیدروژن از جمله قابلیتهای این ابر رایانه است. ضمن آنکه این سیستم امکان محاسبات ۵۰۰گیگا فلاپ محاسبه را دارد که با توافقهای صورت گرفته با ستاد ویژه توسعه فناوری نانو قرار است با افزایش دو برابری ظرفیت، قدرت پردازش اطلاعات این مرکز به یک ترا فلاپ (۱۰ به توان ۱۲ عملیات در ثانیه) برسد. ابررایانه ایران در میان ۵۰۰ ابر رایانه برتر دنیا دکتر نسرین سلطانخواه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری چندی پیش از اجرای طرح کلان تولید ابر رایانه ملی توسط محققان کشور خبر داد و اظهار داشت: طرح کلان ابر رایانه ملی با مرکزیت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا می شود. به گفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اجرای طرح کلان تولید ابر رایانه ملی، ایران به جمع کشورهای دارای برترین ابر رایانه های دنیا می پیوندد و در لیست ۵۰۰ ابر رایانه دنیا برتر دنیا قرار می گیرد. دکتر سالار آملی معاون معاون علمی رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار مهر درباره جزئیات این طرح با بیان اینکه طرح ابر رایانه از جمله طرحهای کلان ملی است گفت: جزئیات تولید ابر رایانه ملی در دهه فجر اعلام خواهد شد. ۱۰ابررایانه برتر جهان در سال ۲۰۱۰ کشور سرعت نام رتبه 

 چین ۲.۵۷ پتافلاب Tianhe ۱A ۱  

آمریکا ۱.۷۶ پتافلاب XT۵ Jaguar ۲  

چین ۱.۲۷ پتافلاب Nebulae ۳  

ژاپن ۱.۱۹ پتافلاب Tsubame ۲.۰ ۴  

آمریکا ۱.۰۵ پتافلاب XE۶ Hopper ۵  

فرانسه ۱.۰۵ پتافلاب Tera ۱۰۰ ۶ 

 آمریکا ۱.۰۴ پتافلاب Roadrunner ۷  

آمریکا ۰.۸۳ پتافلاب Kraken XT۵ ۸  

آلمان ۰.۸۲ پتافلاب Jugene ۹  

آمریکا ۰.۸۱ پتافلاب Cielo ۱۰

گوگل کروم نیامده شکست خورد؟!

 ابوالفضل کریمی: برخی کارشناسان معتقدند سیستم‌عامل کروم ساخته گوگل ممکن است حتی قبل از عرضه شدن، بی‌مصرف شود.
به گزارش بی‌بی‌سی، این ادعا در حالی صورت می‌گیرد که زمان عرضه این سیستم که در ابتدا برای سال 2010 برنامه‌ریزی شده بود، با تاخیر همراه شده است. اریک اشمیت مدیراجرایی گوگل در ماه گذشته در کنفرانسی اعلام کرد کروم تا سال آینده به بازار نخواهد آمد.
  
ناظران صنعتی نگرانند که اگر گوگل سیستم‌عامل خود را زودتر به دست مشتریان خود نرساند، ممکن است با این کار دچار اشتباه بزرگی شود.

کریس جونز، تحلیل‌گر کانالیس در این باره گفت: «از زمانی که گوگل در مورد عرضه سیستم‌عامل کروم صحبت کرده، تغییرات زیادی در بازار اتفاق افتاده و اگر این سیستم‌عامل زودتر عرضه نشود، ممکن است مسوولان گوگل فرصت را از دست بدهند. یک سال پیش ما نباید بعد از محاسبات همراه (mobile computing) و فروش آی‌پدها تغییرات زیادی را در بازار پیش‌بینی می‌کردیم. البته تغییرات زیادی در بازار اتفاق افتاد اما عرضه چیزی در زمانی که بازار آماده نیست ممکن است آسیب‌زا باشد».

آگی ری از موسسه تحقیقاتی فورستر می‌گوید: «تاخیر در عرضه این سیستم‌عامل می‌تواند هزینه‌های زیادی برای گوگل داشته باشد. نوت‌بوک‌ها دیگر مانند گذشته مورد توجه مشتریان نیستند. در حال حاضر تقاضای بازار روی تبلت‌هاست و گوگل تمرکزی روی این وسایل ندارد. گوگل در این زمینه سیستم عامل دیگری به نام آندروید دارد».

این در حالی است که بسیاری از ناظران صنعتی داشتن دو سیستم‌عامل رقیب با یکدیگر را نگران‌کننده می‌دانند، چرا که ممکن است مشتریان تفاوت‌های آن‌ها را متوجه نشوند.

در نمایشگاه Web 2.0 ماه گذشته در سانفرانسیسکو، آقای اشمیت کروم را ویژه تجهیزاتی دانست که صفحه‌کلید دارند، اما آندروید را مختص دستگاه‌های اعلام کرد که بیش‌تر به فناوری لمسی متکی هستند. آندروید در حال حاضر روی گوشی‌های هوشمند و تبلت‌هایی از شرکت‌هایی مانند اچ.تی.سی، سامسونگ، ال.جی و موتورولا ارائه می‌شود.

مایکل گارتنبرگ، مدیر موسسه تحقیقاتی گارتنر در این باره گفت: «گوگل هنوز توضیح قانع‌‌کننده‌ای در مورد علت حضور این دو سیستم‌عامل ارائه نکرده است. بسیاری از دستگاه‌های پرطرفدار امروزی صفحه‌کلید ندارند و گوگل باید برای تعریف چگونگی استفاده از سیستم‌عامل‌هایش توضیحات قانع‌کننده‌تری ارائه بدهد».

یکی از سخن‌گویان گوگل در این باره به بی‌بی‌سی گفت: «سیستم‌عامل گوگل کروم برای افرادی طراحی شده که بخش مهمی از زمان خود را در وب سپری می‌کنند. این سیستم‌عامل برای اجرا شدن روی کامپیوترهایی از نت‌بوک‌ها گرفته تا کامپیوترهای بزرگ کاربرد دارد».

این در حالی است که در زمان عرضه کروم به طور قطع مایکروسافت بیش از همه ضرر خواهد کرد. این شرکت با عرضه سیستم‌عامل ویندوز خود در جهان پیشتاز است و در سال 2009 نزدیک به 91 درصد از بازار جهان را در دست داشت.

گوگل امیدوار است با عرضه گوگل کروم معادلات سیستم‌عامل را دستخوش تغییر کند، خصوصا برای کاربرانی اینترنتی که تمایل دارند به اطلاعات خود از طریق ابر(cloud) دسترسی پیدا کنند. در سوی دیگر، مایکروسافت در سال 2008 سرویس محاسبات ابری خود را به نام آزور به راه انداخت و در اوایل سال جاری نیز با افزودن ارتباطات اینترنتی به نرم‌افزارهای آفیس، اندک سهم گوگل‌داکز در بازار را نیز به نفع خود تصاحب کرد!